In de opleiding tot psychosociaal therapeut leerde ik dat je voor een goed gesprek niet recht tegenover je cliënt zit, maar horizontaal gespiegeld ten opzichte van elkaar. Zo ben je mét de cliënt en niet voor of tegen.
We kregen ook de opdracht gesprekken te oefenen met proefcliënten en na een oproep op Facebook stroomden de aanmeldingen binnen. Het was heel fijn dat oud-collega’s, dorpsgenoten, vriendinnen en familieleden tijd vrij maakten zodat ik ervaring kon opdoen. Van ieder gesprek leerde ik weer van alles. En door op ieder gesprek grondig terug te kijken leer ik nog steeds, ook nu. Want je bent nooit uitgeleerd in dit vak.
“Mag het gesprek ook buiten?”
vroeg een proefclient, “want het is zulk mooi weer. Ik ga liever wandelen over het strand in plaats van binnen op een stoel te zitten.”
In eerste instantie dacht ik: “Oei, wat moet ik hier mee? Dat hoort niet. Om goed contact te kunnen hebben moet je gespiegeld ten opzichte van elkaar zitten.” Het was in een tijd dat ik nog niet zo veel had gehoord over buitencoaching. Maar ik vroeg me ook af hoe groot de kans op een goed gesprek zou zijn als ik mijn proefcliënt “dwong” binnen te zitten terwijl zij eigenlijk buiten wilde lopen. Kortom: we gingen de volgende morgen lekker samen aan de wandel!
Inmiddels, ruim zeven jaar later, breng ik een groot deel van mijn werktijd alleen maar buiten door. De proefclient destijds vertelde dat ze het heel fijn had gevonden om zo naast elkaar te lopen in de buitenlucht, en dat dit het voor haar gemakkelijker had gemaakt alles te vertellen. Dat is wat ik nog steeds terug hoor van cliënten: “Als je buiten loopt, komt het beter binnen.” Of “Dit doet met mij veel meer dan binnen in een kantoortje zitten.” Buiten zijn geeft van nature al rust en ruimte en helpt om met meer afstand naar jezelf en je probleem te kijken.
Letterlijk en figuurlijk in beweging
Voor mijn eigen praktijk kies ik er af en toe voor om gesprekken binnen af te wisselen met een wandeling buiten. Maar sinds begin dit jaar werk ik ook voor Instatera, en daar is alle coaching standaard altijd buiten. Door de wind, door de regen, dwars door alles heen! Letterlijk én figuurlijk.
Instatera telt ruim twintig specialisten, verspreid over heel Nederland, die mensen begeleiden bij burn-out en (te)veel stress. Cliënten uit Zeeland komen bij mij terecht. We praten niet alleen maar gaan ook aan de slag met de opbouw van lichamelijke conditie en we doen oefeningen en opdrachten die bijdragen aan meer (lichaams)bewustzijn en inzicht. Het is een combinatie van werken aan lichamelijk en mentaal herstel. Wil je er meer over weten, kijk dan verder op de website van Instatera | Specialisten in Stress & Burn-out.
Cliënten van Instatera komen via hun werkgever of zorgverzekeraar bij ons terecht. Als dat voor jou niet van toepassing is, kun je ook rechtstreeks bij mij terecht voor begeleiding vanuit mijn eigen praktijk GRIP-op-jezelf. Dat kan voor een burn-out, maar ook om andere redenen dat je niet lekker in je vel zit en te veel stress voelt. Kijk op mijn eigen website www.grip-op-jezelf.nl voor meer informatie daarover.
Walk 500 miles
Al wandelend de persoon worden die je (weer) wilt zijn. Daar hoort een leuk nummer bij waardoor je vanzelf goede zin krijgt om je schoenen aan te trekken en te gaan lopen. Luister lekker naar The Proclaimers – I’m Gonna Be (500 Miles) (Official Music Video) – YouTube en kom in beweging!
Automatisch deze blog in je mailbox ontvangen?
Dat kan door je aan te melden via deze link.
Mijn blogs met een onderwerp op het gebied van psychosociale gezondheid verschijnen onregelmatig, circa tien tot twaalf keer per jaar. Ze worden altijd voorzien van een link naar muziek, waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen. Tot volgende keer!
Zoutelande, 6 december 2022