Gelukkig of verdrietig: luister muziek!  

In mijn vorige blog schreef ik over een psychologe die in haar praktijk werkte met het nummer ‘Ik hou van mij’ van Harrie Jekkers. Op die blog kreeg ik een reactie van vriendin dat zij dit nummer ook regelmatig gebruikt in contact met cliënten in haar praktijk en daar een specifieke opdracht aan koppelt. Mooi om te lezen dat muziek zo wordt ingezet bij gesprekken met cliënten; het geeft me ideeën om niet alleen mijn blogs te koppelen aan muziek maar er ook in individuele gesprekken of workshops meer mee te doen.

Een leuk artikel dat hier bij past stond afgelopen zaterdag in onze regionale krant de PZC. De kop luidde: “Waarom je in coronatijd baat kunt hebben bij een flinke portie Rammstein.” Jaaaa, dat moest ik natuurlijk lezen😉. Het ging over de vraag wat muziek luisteren kan betekenen voor je mentale gesteldheid. Er is al van alles over bekend hoe dat precies werkt in je hersenen, maar er wordt ook nog veel onderzoek naar gedaan. Als je daar zelf aan mee wilt doen, kun je je aanmelden voor een onderzoek van de universiteit Leiden, zie de link onderaan in dit artikel.

“Some are happy, some are sad”

Dat er een link is tussen muziek en hoe je je voelt, verbaast mij in elk geval niet, en daar ben ik vast niet de enige in. Het is altijd heerlijk om een vrolijke stemming extra op te fleuren met een bijpassend nummer, met een herinnering aan leuke tijden of gebeurtenissen.

Andersom kan het ook heerlijk zijn om je onder te dompelen in een klagende vioolsnaar, een stevige heavy metal of een tranentrekkende blues of smartlap als je je somber of verdrietig voelt. Niks mis mee om met een passend nummer daar even in te blijven hangen. Verdriet, angst, somberheid en andere vervelende gevoelens: ze horen nu eenmaal bij het leven en  24/7 gelukkig zijn, bestaat niet. Rotgevoelens opkroppen of altijd maar wegduwen en doorgaan alsof er niets aan de hand is, is ook niet gezond. Op de lange termijn kan je dat juist meer schade opleveren. Geef er even aan toe, dat geeft lucht en ruimte.

In het algemeen wordt muziek echter ingezet om nare gevoelens of stress tegen te gaan. Rustige muziek kan iemand helpen om te onthaasten of ont-stressen. Een vrolijk of uptempo-nummer kan helpen om somberheid of negativiteit te verminderen of te verdrijven. Zeker als je dit ook nog eens combineert met bewegen. Gisterochtend hoorde ik op Omroep Zeeland zo’n nummer waar ik heel vrolijk van werd. Ik weet niet of het daar aan lag, maar de rest van de dag verliep ook heel positief.

“whoa, gotta let the music play!”

Ik deel ‘m graag, zet het geluid wat harder, zing mee en als je de ruimte hebt: beweeg! Nog leuker als je dat samen met anderen doet, dat geeft nog meer plezier: “Listen to the music” van The Doobie Brothers via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=DkytJLoxGmQ (de opname voor Toppop is ook nog eens heel vrolijkmakend om te bekijken met de kleding, haardracht en playback).

Geïnteresseerd in het artikel in de PZC over de relatie tussen je hersenen en muziek, volg de link: https://www.pzc.nl/show/waarom-je-in-coronatijd-baat-kunt-hebben-bij-een-flinke-portie-rammstein~a33beaff/

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van muziek in tijden van crisis. Ben je ouder dan 16 jaar en wil je mee doen aan dit onderzoek van de Leidse Universiteit? Ga dan naar https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6PZfDpCmPkEv1Wt

Wil je vaker dit blog ontvangen, met variërende onderwerpen op het gebied van psychosociale gezondheid en altijd voorzien van een link naar muziek? Meld je aan via marlies@grip-op-jezelf.nl

 

Related Posts