Volledig grip op jezelf?
Wil jij in zee met een therapeut die zichzelf volledig in de hand heeft? Die nooit twijfelt, last heeft van stress of dingen zoals uitstelgedrag? Helaas, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ga je liever op pad met iemand die zelf de nodige levenservaring heeft, meerdere dierbaren verloren heeft, weet wat het is om te mantelzorgen en goed weet wat stress is en met je kan doen? Die daar zelf een weg in heeft gevonden maar ook een erkende HBO-opleiding heeft gevolgd om anderen hierbij te begeleiden? En die dus ook begrijpt waar jij mee rondloopt en wat je meemaakt? Lees dan door!
Ik ben psychosociaal therapeut en ik weet uit ervaring wat jij doormaakt
Mijn naam is Marlies Lampert. Op mijn 28e liep ik voor het eerst tegen mezelf aan met een lichte overspannenheid. Het gevolg van een drukke baan, een vol sociaal leven met veel vrienden, actief in het plaatselijke verenigingsleven en bovenal: een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel bij alles wat ik deed, en alles ook nog eens heel goed willen doen. Een hele schok, want dat plaatje van mezelf van een sociale jonge vrouw die alles aan kan, viel in duigen. Ik voelde me een aanstelster want wat ik deed viel volgens mij in het niet bij wat anderen allemaal aan konden. Na zes weken rust, ging ik dan ook weer aan de slag onder begeleiding van een coach. Vooral in mijn werk leerde ik hierdoor hoe ik anders naar opdrachten kon kijken. Lange tijd ging het goed en toch… op mijn 44e liep ik opnieuw vast. Deze keer met een burn-out, en het duurde vele malen langer voor ik weer echt goed in mijn vel zat. Mede door ‘het cadeau’ van een intensief traject bij een therapeut lukte het me echter de draad van werk en privé weer goed op te pakken.
De burn-out gaf mij het inzicht dat ik niet nog eens twintig jaar door wilde gaan in mijn hectische werk. Op mijn 47e besloot ik mijn baan op te zeggen en zélf met een opleiding tot psychosociaal therapeut te starten. Met als ultieme wens: een eigen praktijk beginnen en andere mensen begeleiden bij soortgelijke ervaringen van stress en burn-out. Samen een traject aangaan dat leidt tot meer zelfkennis en bewustwording. Soms is het pijnlijk om te beseffen wie en wat jij zelf wel en niet bent. Maar bovenal heeft het mij lucht gebracht en meer zelfvertrouwen om mijn eigen weg te gaan.
Verder gaan na een verlies en rouwen
Naast een burn-out, heb ik de nodige ervaringen met het verliezen van mensen die mij dierbaar zijn. Helaas ook op te jonge leeftijd. Omgaan met verlies en rouwen is een onderwerp dat mij boeit en waar ik meer over wilde weten. Vandaar dat ik ook de specialisatie voor verlies- en rouwtherapeut heb gevolgd. Daarbij gaat het niet alleen om rouwen en het verlies van een geliefde. Het verlies van je gezondheid of van werk kan net zo goed grote impact op je hebben. Hoe ga je daarmee om? Wat betekent dat voor je toekomst?
Weten hoe het werkt bij een burn-out of bij een verlies, is één ding. Er een weg in vinden op een manier die bij jou past, is twee. En dat is niet altijd simpel. Veel mensen komen er op eigen kracht uit. Anderen denken ook dat ze het allemaal zelf moeten doen, maar lopen daar toch in vast. Soms rust er nog een taboe op het zoeken van professionele hulp. Terwijl het je zoveel kan brengen om tijdelijk gebruik te maken van iemand die met je mee kijkt hoe je de grip op jezelf weer terug krijgt.
Zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, eerlijkheid en vrijheid
Wat kun je van me verwachten? Zorgvuldigheid, betrouwbaarheid en eerlijkheid zijn voor mij belangrijke waarden. Om die reden koos ik ook voor mijn opleiding bij Psychodidact in Waalwijk: een HBO-opleiding waar je écht het vak goed leert. Niet voor niets is Psychodidact in de afgelopen jaren telkens opnieuw verkozen tot beste opleider in de sector Zorg en Verzorging. Inmiddels werk ik zelf als eindbeoordelaar van afstudeeropdrachten voor Psychodidact. Daarnaast werk ik voor Instatera, een landelijke organisatie die mensen begeleidt bij burn-out en stressmanagement.
En dan is er uiteraard sinds 2018 mijn eigen praktijk, eveneens voor begeleiding van mensen met een burnout, teveel stress, met verlieservaringen of met zingevings- of levensvragen. Gesprekken vinden vaak bij mij thuis plaats in mijn werkkamer, maar soms ook al wandelend ergens in een bos of langs het strand in Zeeland. Vanuit mijn eigen praktijk kan ik werken zoals ik dat wil en zoals jij als client het fijn vindt. Uiteraard binnen de regels van wetten en reglementen van de beroepsverenigingen waarbij ik ben aangesloten. En ik lach graag, humor is een belangrijke factor om te helpen relativeren (vanzelfspreken niet om dingen ‘weg te lachen’). Ik heb meer grip op mijzelf (al vlieg ik af en toe nog steeds uit de bocht;-)) en zo valt alles gaandeweg steeds meer op zijn plek.
Sinds het behalen van mijn diploma bij Psychodidact, blijf ik mij verder ontwikkelen. Jaarlijks volg ik bijscholingen en ik heb intervisie met collega’s en lees vakliteratuur.